utorok, decembra 26

Darček

Sú veci, ktoré sa stávajú len v romantických filmoch s Meg Ryan a trápnych paperbackových bestselleroch. Tajní ctitelia, darčeky bez dát o odosielateľovi.

Keď sa to stane mne, tak tomu ani neverím. Hľadám v tom špinavosť. Hľadám v tom nebezpečenstvo...ale, čo ak je to také ružové, ako to vyzerá? Nezištné. Len tak. Aby potešilo.

Vraj vie kto som, ale ja ho nepoznám. Vie ako vyzerám, vie, kde bývam. Býva neďaleko domu mojich rodičov. Vie ako sa volám. Napísal mi párkrát. Potešil ma pár slovami v noci, keď som nemohla spať a keď mi bolo smutno.

Opäť sa ozval. Druhý sviatok vianočný. Som u našich na návšteve.
"Mám pre teba darček, len ešte musím vymyslieť, ako ho k tebe dostať."
Usmievam sa, neverím: "Veď niečo vymyslíš, keď už o mne tak veľa vieš..."
A ďalej sa nad tým nezamýšľam.
"Musím niečo zariadiť, ešte sa ti ozvem."

Pozerám film v obývačke. Zrazu počujem ťuknutie na schodoch. Že by sa vracal brat z rande? Ale dvere sa neotvárajú. Cítim motýliky v brušku, tuším, čo za zvuky to tam bolo. Päť minút počkám, nechcem skaziť tajomné čaro. Otvorím schránku a vypadne na mňa obal s DVDčkami. Hneď zisťujem, čo je na nich: Perinbaba a Tri oriešky pre Popolušku.

"Teraz vždy keď v telke uvidíš tieto rozprávky, spomenieš si na jedného cvoka, čo ti ich na Vianoce daroval na DVD a tajne ti ich vhodil do schránky."







nedeľa, decembra 24

Anjel

Doteraz som ti ja dávala darčeky také trošku infantilne romantické plyšové mierne gýčovité. Veď sme si sľúbili, že keď budeme starí a už nás nikto nebude chcieť, tak sa vezmeme a dožijeme naše životy spoločne. Sem tam ma voláš "moja nastávajúca" a moju mamičku "budúca svokra". Vždy ma to pobaví.

Ty si ma na Vianoce zvyčajne obdaril niečím sladkým so slovami: "Oslaď si život, moja nastávajúca. Keď budeme starí a svoji, tak ti ho už budem len strpčovať."

Tento rok som ti darovala otvárač na pivo s magnetkou. Čistá praktičnosť, stala sa zo mňa víla realistka: "To aby si si bol vedomý toho, že aj tá naša budúca láska a manželstvo zovšednie a to pivčo bude jedným z mála tvojich potešení,lebo už ani ten sex nebude to, čo býval..."

Ty si mi ale dal anjelika strážneho a veľmi vážne si povedal: "To aby sa mal o teba kto starať, keď ja nebudem na blízku."



Oči mi zvlhli od dojatia a srdiečko mi stisla akási čudná tieseň z tej predstavy... "Nebude na blízku? Ako to? Prečo...? Prečo by nemal byť? Nechcem!"

Si totiž skutočný priateľ...



sobota, decembra 23

Dohola

Vlasy sú nositeľmi minulosti. Sú ako denník. Čo vlas, to príbeh. Niektorý dlhší iný kratší. Niektorý tmavší, iný bledší. Jeden celkom zdravý, iný zničený nešetrným zaobchádzaním, snahou o skrášlenie, o zmenu jeho farby, štruktúry, poznačený smogom, počasím, skúsenosťou. Z času na čas niektorý vypadne do zabudnutia. Nahradí ho nový. Deje sa to postupne.

Niekedy mám chuť, otrihať sa dohola. Urýchliť proces obnovy. Začať úplne odznova. S holou lebkou, čistou pokožkou. Úplne zabudnúť.
Škoda, že korienky si pamätajú všetko. Vyrastú z nich možno na pohľad zdravšie vlasy, iné príbehy, ale vyrástli z rovnakej podstaty a čas a život na nich znovu zanechá stopy. Možno ešte hlbšie...

Zakázané ovocie

Nálada skvelá. Víno ešte lepšie, biele, ľahké, pitné, oslobodzujúce. Rozhovor uvoľnený. On síce nepije, ale pozorne sleduje ako prikladám pery k poháru.

Hráme biliard. Firma platí všetko. Kolegovia postupne odchádzajú. Laškovne mu fúkam do ucha, keď mieri tágom, chce schovať čiernu. Takmer pretrhne plátno. Guľa vyletí zo stola a s hrmotom padá na dlažbu.

Vyhrala som. Úprimne ma výhra teší, natešene skackám okolo stola. V miestnosti už nikto nie je. Neviem ako dlho. V rádiu už nerozprávajú...

Čupnem si. Prichádza ku mne, podáva mi ruku, dvíha ma, objíma ma. Cítim ako vonia.
"Neodchádzaj," počujem sa.
"Vrátim sa...o pár mesiacov," šepká mi do vlasov hladkajúc ma po chrbáte.
"Preboha, to nesmieš..." zahučí mi v hlave. Neskoro. Jeho ruky už sú pod mojim tričkom. Horúci vzrušujúci dych cítim na krku, pri uchu, na perách. Palcami prejde tesne pod okrajom mojich džínsov. Vlhnem. Točí sa mi hlava. Prsty zabáram do jeho hustých vlasov naplno si uvedomujúc, že hocikedy môže niektorý zo spolupracovníkov dostať chuť na minerálku a prísť si po ňu do baru, ktorý je pár metrov za stolom. Ani neviem ako, už ležím na biliardovom stole a rozohrávame celkom iný druh hry.



K raňajkám prichádzam predposledná, posledný je on. Neviem, kam mám pozerať, už som vytriezvela. Náhodou sa naše oči stretnú. V miestnosti plnej ľudí cítim neuveriteľnú iskrivú silu spoločného tajomstva, nohavičky mi mierne zvlhnú. Zdvihnem ľavé obočie a pravý kútik úst, on sa usmeje a ja mám chuť vyzuť si topánku a chodidlom opäť vyvolať tvrdnúcu reakciu, ktorú si veľmi živo pamätám z predošlej noci.

O tri mesiace sa stretávame v mojej kancelárií. Dovtedy sme komunikovali len zbežne, cez firmený e-mail. Potrebujem s niečím pomôcť. Nakloní sa cez moje rameno, strniskom sa mierne obtrie o moje líce, zacítim tú známu vôňu a v lone cítim šteklenie. Prichádza spolusediaca kolegyňa aj s riaditeľom. Odtiahne sa. Tí dvaja o niečom živo diskutujú. Pýtajú sa na jeho názor, ja mu pozerám priamo do očí, zdvihnem ľavé obočie a pravý kútik úst. V jeho očiach čítam, že vie, na čo myslím a mimovoľne si dlane spojí vo výške rozkroku. Na otázku odpovie len:"Súhlasím."

Riaditeľ sa pýta na názor mňa, prepočula som otázku a netuším o akej téme je vlastne reč.
"Ospravedlnťe ma na chvíľku, prosím." Krútiac zadkom prechádzam okolo neho, prehodím si vlasy cez rameno, aby cítil vôňu, ktorú tiež určite veľmi dobre pozná. Zhlboka sa nadýchne. Napätie by sa dalo krájať. Bradavky mi stuhnú, zrýchlim krok, zatváram za sebou dvere toalety a tam mi už nedá veľkú námahu privodiť si spomienku na moje víťazné biliardové ťaženie a k podobnému pocitu uvolnenia, aký som mala vtedy si dopomôžem rukou.

Vraciam sa spokojná. On je ešte stále v našej kancelárií, riaditeľ už odišiel, kolegyňa sa pýta, či si dám kávu. Samozrejme, že si dám. Zostávam s ním na pár minút sama. Ukazovákom mu prejdem po spodnej pere, oblizne mi ho a z jeho prekvapeného pohľadu vycítim, že vie...

Vracia sa kolegyňa s kávou, minú sa medzi dverami a ja na neho ešte s úsmevom zvolám:
"Ďakujem."

piatok, decembra 22

Splním ti sen o víle

Chceš sa len tak túlať nekomplikovaným svetom, ale tým, že ho nechceš komplikovať, ho jednoduchším neurobíš. Skôr naopak.

Chceš sa pohrávať (alebo zahrávať) bez zodpovednosti za tie hry, ale pritom za ne až príliš úzkostlivo zodpovednosť preberáš.

Chceš dôverovať, ale pritom o pravdu nestojíš. Súhlasím, pravda je relatívna.

Chceš oheň, ale vzápätí ho vystrašene hasíš.

Chceš byť sviňa, ale oči ťa prezrádzajú.

Chceš vymyslenú krajinu fantázie, ale odmietaš sa predstavivosti odovzdať natoľko, aby si sa vzdal hmatateľnej ochutnateľnej reality.

Chceš najviac to, čo nemôžeš mať, lebo si človek a ešte k tomu muž.

A preto ti teraz darujem túto netradičnú vílu.





Vyzerá krehko, ale nezlomí ju ani víchrica. Dlhý čas jej éterickej existencie ju naučil prekonávať útoky citových démonov.

Staraj sa o ňu, ale pozor, prehnaná ochrana môže zabíjať. Ona sa bude starať o teba spôsobom sebe vlastným. Keď ti bude smutno, pohladí ťa po vlasoch, keď budeš robiť hovadiny, prefacká ťa kúzelnou úprimnosťou.

Buď jej dobrým priateľom a ona sa ti za to odvďačí. Dovolí ti nadýchnuť sa omamnej vône jej vlasov, ktorá ťa pošteklí. To nemôže každý. Zmýva ich zázračný rozprávkový dážď. Jej horúce pery zahoja tvoje rany. Aspoň na moment. Sú potreté medom z lúčnych kvetov.

Máš náruč plnú tepla, ak jej štipku toho tepla daruješ, keď bude utekať pred chladným svetom, zaspieva ti uspávanku, keď nebudeš chcieť spať sám.

Nie je z tvojho sveta, ale predsa mu nie je až taká vzdialená, ako by si si mohol myslieť.

V istom zmysle ti patrí, ale úplne tvoja nikdy nebude. A ty si pri nej voľný rovnakým spôsobom.

Možno sa jej budeš trochu báť, veď tancovala bosá pri splne s bosorkami. Ale ona ti svojimi kúzlami neublíži ani ťa nespúta. Chce ti len trochu počarovať a vdýchnuť ti do ucha trošku snovej eufórie.

Takú ju predsa chceš.